MAAK UW KEUZE
BESTEMMINGEN
Rondreis door de Andes van Peru
Ineke Slootweg [werkzaam bij NBBS] over een reis in Peru op 18 mei 2015
Kleurrijk, Machu Picchu en de Inca’s. Dat is waar mensen Peru vaak van kennen. Dit Zuid-Amerikaanse land heeft echter veel meer te bieden. Tijdens een studiereis ga ik de veelzijdigheid van Peru zelf ontdekken.
Lima
We starten in de hoofdstad van het land, Lima. Een grote stad met zo’n 12 miljoen inwoners. Maar door de spectaculaire ligging bovenop de kliffen aan de kust van de Grote Oceaan, is het zeker de moeite waard om hier twee dagen bij te komen na de lange vlucht. We verblijven in de luxe wijk Miraflores, die aan zee ligt. Hier kun je prima ’s avonds nog over straat lopen. De transfer vanaf het vliegveld naar het hotel duurde ruim een uur. De afstanden zijn relatief groot en het verkeer is behoorlijk intensief.
De volgende dag beginnen we met een tour door het historisch centrum. Tot het begin van de 19e eeuw was Lima de Spaanse koloniale hoofdstad van heel Zuid-Amerika. Plaza Mayor, ook wel het Plaza de Armas genoemd, is een prachtig voorbeeld van Spaans koloniale architectuur. Een groot plein met in het midden een indrukwekkende fontein en rond het plein het Paleis van de President het stadhuis, de kathedraal en het Paleis van de Aartsbisschop. De gebouwen rondom het plein zijn voorzien van mooie galerijen en typische houten balkons.
In het Larco museum maken we uitgebreid kennis met de Peruaanse geschiedenis. We genieten in de prachtige bloementuin van het museum van de lunch in Café del Museo. Een echte aanrader. Na de lunch bezoeken we Parque del Amor, met de bekende Gaudí bankjes. Hier kun je fietsen huren en zo al fietsend genieten van de mooiste uitzichten. We eindigen de dag in Larcomar, een groot winkelcentrum gebouwd in en bovenop de kliffen. Hier zijn vele leuke boutique shops en hippe barretjes. Een geweldige plek om te genieten van de zonsondergang.
Heilige Vallei (bij Cuzco)
We nemen een binnenlandse vlucht naar Cuzco, zo’n 1,5 uur vliegen. De hoge bergen zijn bedekt met sneeuw en vanuit de lucht zien we hoe gróót Cuzcu is. Op de luchthaven worden we opgewacht door onze nieuwe gids, die ons gedurende ons verblijf in Cuzco en omgeving zal begeleiden. Cuzco ligt op 3400 meter en om die reden blijven we na aankomst niet in Cuzco, maar dalen we eerst af naar de Heilige Vallei en Urubamba. De komende dagen gaan we de Heilige Vallei verkennen. Deze ligt spectaculair tussen twee hoge bergketens en is een vruchtbaar gebied. Hier verbouwden de Inca’s al hun groenten en granen.
Het hoogtepunt van vandaag is de markt in Pisac. Deze zondagmarkt is de grootste in de regio. Uiteraard een goede plek voor souvenirs. Maar het mooiste is het deel van de markt waar groente, vlees en kaas wordt verkocht. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stil gestaan. Met name de vrouwen lopen hier in klederdracht en vaak nog met een baby een draagzak op hun rug. De kleding en deze draagzakken zorgen voor een geweldig kleurenspektakel.
Bezoek aan een project
We brengen een bezoek aan de gemeenschap Huilloc. Dit is een project waar onze lokale agent al jaren mee samenwerkt en waar wij met het bedrijf al eerder donaties deden. Alle deelnemers van deze reis hadden kleding, knuffels en schoolartikelen meegebracht. Het was een geweldige ervaring om hier de lokale school te bezoeken. De jongste kinderen deden zelfs een mooie traditionele dans voor ons. Wat waren ze blij met de kleurboeken en knuffels.
Moray en Maras
Nog twee bijzondere plekken die we bezochten waren Moray en Maras. In Moray zijn drie cirkelvormige amfitheaters die bestaan uit terrassen. Waarschijnlijk werden deze in de Inca tijd gebruikt als landbouwkundig proefstation. Maras staat bekend om zijn zoutwinning. Tegen de heuvel op zijn terrassen gebouwd waar het ‘zoute’ bergwater doorheen loopt. Door het effect van de zon verdampt het water en blijft het zout liggen.
Hacienda del Valle in Urubamba
Deze nachten verblijven we in het charmante Hacienda del Valle in Urubamba. Prachtig gelegen in mooie tuinen met rondom uitzicht op de toppen van het Andesgebergte. Door de wat afgelegen ligging ben je hier aangewezen op het restaurant van het hotel, maar de diners hier hebben we ons prima laten smaken. We beginnen de hoogte te voelen. De kamers liggen redelijk ver van het restaurant, dus als je even naar je kamer moet dan kun je dat niet ‘even snel’ doen. De trapjes maken dat het een intensief wandelingetje is en dat kan alleen als je rustig loopt en goed ademhaalt. Doordat we al aardig op hoogte zitten is het ook verstandig om minder te eten. De lunch wordt in Peru dan ook gezien als de hoofdmaaltijd.
Machu Picchu
We vertrekken vanuit Ollantaytambo met de trein naar Aguas Calientes, ook wel Machu Picchu Pueblo genoemd. Met een minibus gaan we het laatste half uurtje al zigzaggend naar de top waar we uitkomen bij één van de zeven moderne wereldwonderen: Machu Picchu. We hebben geluk als we aankomen in t-shirt. Geweldig fotomoment, maar helaas begint het na een half uur behoorlijk te regenen! Ondanks de regen en mist was een bezoek aan Machu Picchu een bijzondere ervaring.
Cuzco
Cuzco is een van de mooiste steden van Zuid-Amerika. Hier kun je gemakkelijk een paar dagen verblijven. Heerlijk rondslenteren door de kleine steegjes. Ga lekker op een bankje zitten op het Plaza de Armas en laat het lokale leven aan je voorbij trekken. Opvallend hier zijn de rode dakpannen, de houten balkons en waar je ook kijkt de toppen van het Andesgebergte.
We nemen een kijkje in de kathedraal. Leuk Peruaans detail op het grote schilderij ‘het laatste avondmaal’ is de cavia die wordt geserveerd. Daarna hebben wij de zonnetempel en Sacsaywaman bezocht. Cuzco heeft ook een bruisend uitgaansleven met vele restaurants, barretjes en disco’s. Maar de wekker ging de volgende dag alweer vroeg voor de busrit naar Puno…
Per bus naar Puno
Bij het instappen werden we gelijk gerust gesteld dat we niet 10 uur in de bus zouden zitten. Om het uur stond er namelijk een leuk uitstapje gepland. Zo waren er stops in Raqchi, Pukara en Andahuayillas. Ook was het genieten van de prachtige uitzichten van de Andes. De afstand van Cuzco naar Puno is overigens ook gewoon per vliegtuig te overbruggen. Wij hebben echter erg van onze rit door de Andes genoten.
Titicaca Meer
In Puno verbleven we in hotel José Antonio. Het hotel ligt direct aan het Titicaca Meer en alle kamers kijken uit over het meer. We maken een heerlijke boottocht over het meer en bezoeken één van de Uros eilanden. Dit zijn eilandjes die totaal gemaakt zijn van riet en waar de Uros indianen in rieten huisjes leven. Ze leren ons alles over hun cultuur en ze nemen ons mee op hun boot, uiteraard van riet.
Na deze unieke ervaring varen we door naar het eiland Taquile. We maken een prachtige wandeling en komen uit bij een lokaal restaurantje met vis of omelet op het menu. Taquile is bekend vanwege de textielkunst. De vrouwen maken garen en weven en het breien wordt uitsluitend uitgevoerd door de mannen!
Voordat we terugvliegen naar Lima bezoeken we nog de authentieke begraafplaats van Silustani. De indrukwekkende graftombes (chulpas) zijn ruim 12 meter hoog en hebben een doorsnee van 5 meter. De hoge ligging op het schiereiland zorgt voor een indrukwekkend vergezicht over het Titicaca Meer. Een mooie afsluiter van een geweldige reis.
Tips
- Een aanrader is het Larco Herrera Museum in Lima. Dit museum is een mooie inleiding op een reis door Peru, vanwege de vele culturele en kunstzinnige werken over de Inca-cultuur. In de overdadig bloeiende tuin kunt u lunchen in het Café Museo.
- Huur in Lima een fiets in het fotogenieke Parque del Amor in Lima en geniet van het uitzicht op zee vanaf de kliffen.
- Leuke lunchtip voor Cuzco is restaurant Aldea Yanapay. Alle opbrengsten zijn voor het gelijknamige opvanghuis voor (wees)kinderen.
- Reizen op grote hoogte is niet altijd even prettig vanwege de kans op hoogteziekte. Het is vooraf niet te voorspellen of u hier last van krijgt, of niet. Neemt u liever het zekere voor het onzekere, vraag dan uw huisarts preventief om pillen tegen hoogteziekte. Slaap voldoende, neem overdag af en toe rust, eet matig en drink weinig alcohol.
Wat een prachtig en veelzijdig land! Tijdens deze reis heb ik vooral het zuidelijke deel van Peru leren kennen. Het noorden en het Amazonegebied van Peru ontdekte ik tijdens een eerdere reis. Voor een bezoek aan het noorden geef ik hieronder ook graag enkele tips. Deze (onterecht) minder bezochte regio van Peru heeft veel te bieden, vooral op archeologisch en cultuur-historisch gebied.
Tips voor het noorden van Peru
- Cajamarca: deze stad met mooie gebouwen en sfeervolle pleinen en straatjes ligt op 2730 m hoogte. De bezienswaardigheden zijn de Plaza de Armas, de kathedraal, de 17e eeuwse Iglesia de Belen met het hospitaal en de Mercado. Ongeveer 14 km hier vandaan is het zeer de moeite waard om de honderden in de rotsen uitgehouwen grafnissen uit de Incatijd te bezoeken. Deze plek heet de Ventanillas de Otuzco. Onderweg zie je vele schilderachtige dorpjes met huizen van leem en vrouwen en kinderen in felgekleurde kleding.
- Cumbe Mayo: dit is een cultusplaats van vóór de Inca-periode. Het ligt in prachtige natuur en het is een mooie wandeling naar het oude aquaduct en een grot met rotstekeningen.
- Chiclayo en omgeving: in de kuststreek is veel oud cultuurgoed te zien. Er zijn tientallen piramiden uit de Sicáncultuur te zien. Een deel ervan is al opgegraven, maar de opgravingen zijn nog volop bezig. Een aanrader in dezelfde regio is het prachtige moderne museum Museo de Sitio Túcume. Direct aan de kust ligt El Brujo. Sinds 1990 werken archeologen aan het blootleggen van de Moche-piramide Cao Viejo. Behalve het cultuurgoed, de schitterende natuur en kleurrijke bevolking is de oude adobestad Chan Chan een hoogtepunt in dit gebied. Je kunt uren lopen door deze lemen ruïnestad.
- Iquitos en het Amazonegebied: vanuit Lima is het ongeveer 1,5 uur vliegen naar Iquitos. Vanuit deze stad in de Peruaanse Amazone vaar je met de Amazone Queen in ca 1,5 uur naar de junglelodge ‘Ceiba Tops’, of een andere lodge. Je verblijft hier midden in de jungle en door excursies vanuit de lodge krijg je een mooi beeld van hoe de mensen hier leven. Vanuit de lodge kun je op piranha’s vissen, wandelingen door de jungle maken, een sjamaan aan het werk zien en een canopy-walk maken. Ook erg leuk is een cruise-expeditie door het grootste ‘wetland’ reservaat van Peru, vanuit Iquitos. U maakt uitstapjes op een kleinere boot, op zoek naar vele vogelsoorten, vlinders, apen en zoetwaterdolfijnen.