Trein
- prijs op aanvraag -

Dit product betreft een maatwerkoplossing
en kent geen vaste vanafprijs.

In het kort

Bepaal zelf de route
Onze Azië-specialisten geven u advies over uw reisplan
Kies zelf de categorie en prijsklasse van uw hotels
De Japan Rail Pass is niet verkrijgbaar in Japan. U dient deze in Nederland aan te schaffen en kunt u uitsluitend boeken als onderdeel van een rondreis (op maat)
Japan Rail Pass heeft een geldigheid van 7, 14 of 21 dagen
De Japan Rail Pass en hotels (minimaal 7 nachten) worden door ons geboekt, uw vliegreis regelen wij ook graag. U ontvangt een offerte op maat
Komt de route die u heeft bedacht overeen met een van onze bestaande rondreizen (eventueel met extra nachten), dan offreren wij u de bestaande rondreis. U betaalt dan een aantrekkelijker prijs
Voor het samenstellen van uw reis berekenen wij € 40 administratiekosten per boeking

Reizen per trein is in Japan een betrouwbare en snelle manier om op een ontspannen en flexibele manier het land te bereizen. Het uitgebreide netwerk is efficiënt, snel en schoon. Aan het einde van de 19e eeuw is Japan begonnen met de aanleg om goederen en reizigers efficiënt van A naar B te brengen. De treinstations lagen centraal en de steden ontwikkelden zich rond de treinstations.

Vandaag de dag kunt u gebruik maken van vele treinen waaronder de supersnelle Shinkansen. Met deze kogeltreinen kunt u gemakkelijk grote afstanden in een redelijke tijd afleggen. Voor het gebruik van de treinen kunt u naast losse tickets een pas aanschaffen. De bekendste pas is de Japan Rail Pass. Hiermee heeft u grotendeels onbeperkt toegang en kunt u voor 7, 14 of 21 dagen gebruik maken van het netwerk. Naast de Japan Rail Pass zijn er diverse regionale (trein)passen waarmee u in uw eigen tempo Japan kunt verkennen. De vliegreis, treinpas(sen) en de overnachtingen worden voor u geregeld.

Ter plaatse gaat u op eigen gelegenheid naar de stations en ook de steden ontdekt u zelf. Zo kunt u uw eigen tijd indelen. Deze manier van reizen vraagt een grotere zelfredzaamheid dan onze andere reizen in Azië, waar u veelal gebruikmaakt van transfers met chauffeur/gids. Het is belangrijk dat u zich comfortabel voelt in deze zelfstandige manier van reizen. Zo kunt u zo veel van Japan zien als u zelf wilt!

De Japan Rail Pass (JR Pass)

De JR Pass kan gebruikt worden op alle treinen (inclusief enkele beroemde Shinkansen hogesnelheidstreinen), bussen en veerboten van Japan Rail in heel Japan. U kunt kiezen tussen de Standaard klasse of de 1ste klasse (Green Class). Kinderen van 6 t/m 11 jaar betalen de helft van de prijs en kinderen onder 6 jaar komen in aanmerking voor gratis reizen op alle JR treinen indien ze geen stoel bezet houden.

Met de Japan Rail Pass kunt u gebruik maken van:
– enkele Shinkansen, de ‘Limited express’, de ‘Rapid’ en de ‘local trains’ in heel Japan
– de Tokyo Monorail van en naar de luchthaven Haneda
– JR ferry van Hiroshima naar het eiland Miyajima (exclusief de 100 yen bezoekersbelasting)
– JR buslijnen waaronder Kyoto station-Ryoanji-Takao, Kanazawa station-Kenrokuen, Tokyo station-Tokyo Big Sight, de JR Tourist Loop bus in Hiroshima en de JR stadsbussen rondom Sapporo.

De JR pass is niet geldig op routes die door een andere maatschappij geëxploiteerd worden. Dit zijn vaak kleinere, regionale routes. Tevens is de pas niet geldig voor de Nozomi Shinkansen en de Mizuho Shinkansen. Wilt u van deze en tevens de snelste treinen gebruik maken, dan dient u een toeslag te betalen (een Nozomi Muzuho ticket).

Een voucher voor de treinpas
Indien u voor uw rondreis door Japan een Japan Rail Pass heeft besteld, ontvangt u bij uw reisbescheiden een papieren voucher. Dit voucher dient u mee te nemen naar Japan en deze kunt u bij een JR Ticket office omwisselen voor de fysieke Rail Pass (op papier). JR Ticket kantoren zijn aanwezig op alle grote treinstations en op de luchthavens Narita en Haneda (Tokio) en Kansai (Osaka).

Startdatum
Bij het inwisselen van het voucher voor de treinpas bepaalt u de startdatum en vanaf dan is de pas voor 7, 14 of 21 dagen te gebruiken. In de meeste gevallen is de startdatum de dag dat u bijvoorbeeld Tokio verlaat, omdat u in de stad geen gebruik kunt maken van de pas. Uw aankomstdatum in Japan is dus bijna nooit de startdatum van de treinpas.

N.B. Indien u uw papieren voucher vergeet mee te nemen, is het niet mogelijk om uw Rail Pass op te halen in Japan.

Is reserveren nodig?
Ja, voor sommige lijnen en in sommige periodes is het raadzaam om vooraf stoelen te reserveren. Als Japan Rail Pass houder kunt u gratis stoelen reserveren op alle treinen van Japan Rail. Dit kan nadat u het voucher in Japan heeft omgewisseld voor de echte Railpass. U dient de reservering te maken voor u instapt in de trein. Ons advies is als u al weet op welke dagen u reist, hiervan een lijstje te maken en dit te overhandigen aan een medewerker van een JR Ticket office. Dit kan vaak al op hetzelfde moment als u uw voucher inwisselt voor uw fysieke JR Rail Pass. Tegenwoordig kunt u ook stoelreserveringen maken via de ticketmachines.

Voor de perioden zoals tussen Kerst en oud & nieuw (23 december – 6 januari), tijdens de ‘Gouden Week’ (27 april – 6 mei) en rondom 15 augustus wanneer het O-bon Festival plaatsvindt, is het altijd raadzaam om te reserveren.

Voor sommige lijnen is wel een reservering verplicht zoals de Narita Express, Limited trains in de Tokio regio en de Limited Express treinen tussen Osaka/Kyoto en Kanazawa.

Andere nuttige (trein)passen
Naast de JR Pass zijn er nog vele andere, regionale passen waarbij u uitgebreid gebruik kunt maken van het openbaar vervoer. Afhankelijk van uw reisplan kunt u deze gebruiken in combinatie met de JR Pass of met losse treintickets. Enkele bekende regionale passen zijn de Hakone Free Pass, de JR Kansai Area Pass, de Kansai Hiroshima pass en het Koyasan World Heritage Ticket.

Reizen met het openbaar vervoer
Naast een treinpas is het ook handig om een Suica Card of Pasmo Card aan te schaffen. Dit is een Japanse ov-kaart en kunt u gebruiken voor de metro bussen, treinen en monorails. Bij de aanschaf krijgt u al een tegoed zodat u de kaart meteen kunt gebruiken. Is het tegoed op, dan kunt u dit eenvoudig bij de ticketmachines weer opwaarderen.

Hoeveel bagage mag ik meenemen in de trein?
Voor een rondreis door Japan is het raadzaam om niet al te veel bagage mee te nemen en grote, logge koffers te vermijden. De redenen zijn dat de meeste treinen geen ruimte bieden voor grote bagage en dat sommige perrons geen roltrappen of liften hebben. Het kan regelmatig voorkomen dat u uw bagage dient te dragen, ook buiten de stations. Daarnaast kunt u uw bagage indien nodig ook makkelijker kwijt in bagagelockers op stations.

In het algemeen geldt voor de JR treinen dat u twee stuks bagage gratis mee aan boord mag nemen. De totale afmeting van elk stuk bagage mag niet groter zijn dan 250cm (totaal van lengte + breedte + hoogte), de lengte niet langer dan 2 meter en max. 30 kilo. Bagage groter dan 250cm is niet toegestaan.

Voor drie Shinkansen gelden strenge bagageregels en dient u voor bagage tussen 160cm en 250cm een specifieke stoelreservering te maken waar uw bagage bij past. Dit geldt voor de Tokaido Shinkansen van Tokyo naar Osaka, voor de Sanyo Shinkansen van Osaka naar Fukuoka en voor de Kyushu Shinkansen van Fukuoka naar Kagoshima. Heeft u geen reservering, dan is de boete 1000 Yen. Voor bagage onder de 160cm hoeft u geen reservering te maken. Deze kunt u plaatsen in de bagagerekken of bij uw benen. Soms is er ook beperkt plek achter de laatste rij stoelen in het rijtuig.

Handige websites

Via de volgende websites kunt u treinroutes opzoeken, Japan Transit Planner en Japan Travel

Transfers van en naar de luchthaven

In Japan kunt u op diverse manieren naar en van de luchthaven reizen. De comfortabelste manier is per privétransfer, u wordt dan van deur tot deur gebracht, maar dit is ook het kostbaarst. Een andere en voordeligere manier is per limousine bus, oftewel per touringcar. Vanaf de luchthaven rijdt de bus naar diverse centrale plekken in de stad waar u wordt afgezet. Vanaf deze locatie dient u het laatste stuk naar uw hotel te voet of met het openbaar vervoer af te leggen. De laatste optie om van de luchthaven naar uw hotel te reizen is met het openbaar vervoer, een combinatie van de trein, metro en/of bus en te voet.

Overnachten in Japan

Wij bieden in Japan hotels van drie tot vijf sterren. In de grote steden, nabij bezienswaardigheden en in de omgeving van natuurgebieden en bijzondere wandelroutes. De keuze van de hotels voor uw rondreis hangt grotendeels af van uw budget, maar deze liggen altijd in de buurt van een trein- of busstation. Tijdens uw rondreis door Japan verblijft u afwisselend in Westerse hotels en traditionele Japanse hotels, veelal passend bij de omgeving.

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten accommodatie.

Ryokan
Een ryokan is een traditionele Japanse herberg. Ryokans komen in heel Japan voor, maar met name in de regio’s met warmwaterbaden (onsen). Ryokans zijn er in diverse vormen van comfort, van relatief basic tot bijzonder luxe. Ook de grootte varieert: van kleine familiebedrijven tot accommodaties met honderden kamers. Tijdens uw verblijf in een ryokan ervaart u de traditionele levensstijl en gastvrijheid.

De kamers zijn veelal voorzien van tatami matten (vloermatten gemaakt van rijststro) en futonbedden. Deze dunne, maar comfortabele oprolbare katoenen slaapmatten zijn een uitkomst in Japanse woningen die beperkte ruimte hebben. Daarnaast is men er in Japan van overtuigd dat het laag bij de grond slapen er onder meer voor zorgt dat mensen beter geaard en fysiek sterk blijven, omdat het meer moeite kost om op te staan van deze slaapmatten die op de grond liggen.

In de ryokan draagt u speciale slippers, die ter plaatse beschikbaar worden gesteld. De sanitaire voorzieningen worden altijd gedeeld, zeker in de kleinere ryokans. Op de gang bevinden zich altijd een of meer toiletten en er is een gezamenlijke bad- en sparuimte. Vaak is er een aparte ruimte voor vrouwen en mannen. U verblijft in een ryokan op basis van halfpension. De traditionele en vaak seizoensgebonden gerechten kunnen worden geserveerd in uw kamer of in een gemeenschappelijke eetzaal.

Minshuku
Een minshuku komt sterk overeen met een ryokan, maar beschikt vaak slechts over enkele kamers en wordt beheerd door een familie. Deze pensions liggen meestal in landelijke gebieden of kleine steden en bieden een vriendelijke, familiale sfeer. De service is minder formeel. Zo kan het bij een ryokan voorkomen dat de bedden voor de nacht worden opgemaakt, bij een minshuku dient u uw bed zelf klaar te maken. Ook kunnen de faciliteiten eenvoudiger zijn. De kamers zijn voorzien van tatami matten en futonbedden en de badkamers, vaak met een warmwaterbad, zijn altijd gemeenschappelijk. Over het algemeen zijn een diner en ontbijt inbegrepen en wordt deze genuttigd in een gemeenschappelijke ruimte. Een populaire plaats om in een minshuku te verblijven is bijvoorbeeld in Shirakawa-go.

Shukubo
Verblijft u in een shukubo, dan overnacht u bij de monniken. Dit is een zogeheten tempelovernachting. U slaapt niet in de tempel, maar in een gebouw met meerdere kamers naast of nabij de tempel. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om het ochtend- en/of avondgebed bij te wonen. De faciliteiten zijn vaak hetzelfde als bij een minshuku, maar afhankelijk van de tempel kunnen er extra regels zijn zoals kledingvoorschriften en specifieke momenten voor de maaltijden en de badkamers. De maaltijden zijn altijd vegetarisch of veganistisch.

Western-style of business hotels
Bij ‘Western-style’ hotels of bij ‘business’ hotels overnacht u in echte bedden en zijn de maaltijden ook Westers. De hotels hebben vaak een Japanse uitstraling en de inrichting is veelal eenvoudig en stijlvol. De meeste hotels hebben geen zwembad. Kamers zijn in verhouding klein, soms is er te weinig ruimte voor grote koffers. De meeste kamers beschikken over twee losse bedden en over een eigen badkamer. Deze hotels liggen vaak rondom de treinstations en zijn daarom ideaal voor een rondreis door Japan. U verblijft altijd op basis van logies & ontbijt.

Capsule hotel
Net zo bijzonder als een ryokan is een nacht in een capsule hotel. Deze hotels zijn ontstaan of bedacht voor Japanse zakenmensen die na een avondje uit met het werk ergens goedkoop willen overnachten. Een capsule hotel is goed te vergelijken met een hostel, met twee belangrijke verschillen. Ten eerste overnacht u echt in een soort capsule en ten tweede is de hygiëne in deze hotels groot, zoals overal in Japan. De meeste capsules zijn vrij eenvoudig met slaapbenodigdheden en een lampje, maar soms ook met een tv. De slaapruimtes en de sanitaire voorzieningen zijn altijd gedeeld en gescheiden voor mannen en vrouwen, vaak per verdieping. Tip: probeer deze unieke, typisch Japanse manier van overnachten voor één nacht. Het is iets waar u lang over na zult praten.

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text


Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany