Landinformatie Maleisië

Ligging

Maleisië, met als hoofdstad Kuala Lumpur, bestaat uit twee delen die van elkaar gescheiden zijn door de Zuid-Chinese Zee: het schiereiland Maleisië en de staten Sabah en Sarawak op het eiland Kalimantan (Borneo). De totale landoppervlakte is circa 330.000 vierkante kilometer. Maleisië ligt net even ten noorden van de evenaar en grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan de moderne stadstaat Singapore.

Bevolking

Maleisië is een multicultureel land met circa 33 miljoen inwoners (2022). Het grootste gedeelte woont in West-Maleisië en in de steden. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Maleiers, Chinezen en Indiërs. Het overgrote deel bestaat uit een aantal etnische bevolkingsgroepen zoals de Orang Asli, de Euraziaten en de Sikhs. In de staten Sabah en Sarawak, dat circa 10 miljoen inwoners telt, wonen o.a. de Ibans, Kadazans en de Dayaks.

Taal

De officiële taal in Maleisië is Bahasa Malaysia. Ook kunt u er uitstekend met Engels terecht.

Klimaat

Maleisië kent eigenlijk geen seizoenen. De temperatuur blijft het gehele jaar door ongeveer gelijk, variërend van 21°C in de hoger gelegen gebieden tot 32°C in de rest van het land. Het gehele jaar door is het vochtig. Het echte regenseizoen aan de oostkust van West-Maleisië, Sabah en Sarawak duurt van oktober tot maart. Het reizen in deze gebieden kan tijdens deze periode soms moeilijk zijn vanwege de heftige regenval. In de maanden april, mei en oktober is het regenseizoen aan de westkust van West-Maleisië. In deze periodes valt dan dagelijks regen, meestal aan het einde van de dag. De buien zijn hevig, maar van korte duur. Vanwege de sterke stroming gedurende deze maanden, kan het soms voorkomen dat het zwemmen in zee niet is toegestaan.

Klimaattabel (Kuala Lumpur)    
Maand T Gem Zonuren Regendagen T W
Januari  28  10 
Februari  29  10 
Maart  30  13 
April  30  14 
Mei  30  12 
Juni  29  10 
Juli  29 
Augustus  29  10 
September  29  13 
Oktober  29  14 
November  29  14 
December  28  13 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Vanwege het warme en vochtige klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. In bergachtige gebieden kan het echter koeler zijn: een sweater of vest is dan aan te raden. Voor (berg)tochten adviseren wij stevige wandelschoenen mee te nemen. In de regentijd kan een dun regenjack of een paraplu van pas komen. Kleding is doorgaans informeel. Voor het bezoek aan tempels dienen knieën en schouders bedekt te zijn en schoenen uitgetrokken te worden.

Reisseizoen

Maleisië kan gedurende het gehele jaar bezocht worden. Tijdens de schoolvakanties kan het in de hotels drukker zijn dan gewoonlijk.

Kindertarieven

Kinderen komen voor eventuele korting in aanmerking wanneer zij reizen met twee volbetalende volwassenen. De leeftijd op de dag van aankomst is bepalend voor het tarief. In Azië hebben hotelkamers meestal één tweepersoonsbed (queen- of kingsize) of twee eenpersoonsbedden. Een standaard familiekamer is gebaseerd op 3 personen en beschikt dan over een extra bed of twee queensize bedden. Het derde bed op de kamer kan een echt bed, een dagbed (meestal is dit een uitsparing in de kamer met een matras(je), dat opgemaakt kan worden als bed), rollaway bed of in sommige gevallen een matras op de grond zijn (wat in Azië niet ongebruikelijk is). Voor bijplaatsing van een extra bed (en eventuele extra maaltijden) zal veelal moeten worden betaald. In Azië verblijven kinderen alleen gratis indien gebruik wordt gemaakt van de bestaande beddensituatie. Dat betekent dat het veelal niet mogelijk is om met twee volwassenen en twee kinderen/tieners in één kamer te verblijven. Dat kan wel in de zogenaamde familiekamers. Voor onze speciale familiereizen in Azië wordt van dit kamertype gebruik gemaakt. Heeft u een andere reis uitgekozen waarbij u in familiekamers zou willen overnachten, informeert u dan of wij deze reis ook met dit kamertype kunnen aanbieden. In dat geval ontvangt u van ons een offerte op maat. Zijn uw kinderen al wat groter en wilt u niet dat zij een bed moeten delen, dan bekijken wij graag voor u de mogelijkheden voor twee kamers naast elkaar, of een appartement/villa met twee (of meer) slaapkamers.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Maleisië heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden na aankomst in Maleisië geldig moet zijn en een geldig retour- of doorreisticket. U heeft geen visum nodig als uw verblijf korter dan drie maanden is.

Binnen 3 dagen voor aankomst in Maleisië dient u de Malaysia Digital Arrival Card (MDAC) in te vullen op de volgende website https://imigresen-online.imi.gov.my/mdac/main.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Voor informatie hierover kunt u terecht bij uw reisbureau, gemeentehuis of de desbetreffende ambassade. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee:
https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen.

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Gezondheid

Maleisië stelt geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Een inenting tegen DTP en hepatitis A wordt aangeraden, evenals het volgen van een malariakuur. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u uit een met gele koorts besmet gebied komt. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige. Wij adviseren u geen kraanwater te gebruiken en alleen water uit flessen te drinken. Wees ook voorzichtig met het eten in eetstalletjes op straat.

Veiligheid

Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw waardevolle spullen zoals geld en reisbescheiden. In uw hotel kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Let te allen tijde op uw bagage en neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee. Pas op voor zakkenrollers!

Geld

De munteenheid van Maleisië is de Ringgit (MYR). De koers van 1 MYR is ongeveer € 0,21 (november 2024). Voor in- en uitvoer van vreemde valuta en de Ringgit geldt geen restrictie. Bedragen groter dan MYR 30.000 of USD 10.000 dienen bij aankomst aangegeven te worden. Uitvoer van vreemde valuta mag het ingevoerde bedrag niet overschrijden. Voor het terugwisselen van lokale valuta dient u de wisselkwitanties te bewaren. In een groot aantal steden kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke steden u ATM-machines kunt vinden. Wij adviseren u ook euro’s of US-dollars in contanten mee te nemen. Creditcards worden in de grotere hotels, winkels en restaurants geaccepteerd.

N.B. Bankpassen van diverse banken staan ‘uit’ voor gebruik buiten Europa. U dient uw pas bij uw bank te activeren voor gebruik buiten Europa. Op de website van uw bank treft u hierover nadere informatie aan.

Internet op uw reisbestemming

Wilt u op uw reisbestemming gebruik kunnen maken van internet, bijvoorbeeld voor toegang tot Google maps? Overweegt u dan een eSIM. Deze ingebouwde simkaart is gekoppeld aan uw smartphone en heeft ruimte voor meerdere abonnementen. Als u een smartphone heeft die een eSIM ondersteunt (controleert u dit eerst), kunt u via de app en online eSIM-winkel Airalo een tijdelijk data abonnement downloaden uit meer dan 200 landen/regio’s. Er zijn verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. U betaalt het abonnement met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Airalo: www.airalo.com/nl/.

Openingstijden

Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.30-15.30 uur en op zaterdag van 09.30-11.30 uur. Het postkantoor is van maandag tot en met zaterdag geopend van 08.30-17.00 uur. Winkels zijn geopend van 10.00-21.00 uur, terwijl supermarkten vaak van 09.00-21.30 uur geopend zijn. Aangezien de vrijdag in plaats van de zondag een vrije dag is, kunnen sommige winkels op de vrijdag gesloten zijn, met name aan de oostkust.

Maaltijden

De Maleisische keuken is net als het land en de bevolking een smeltkroes van jewelste. Invloeden uit onder andere China, India en Thailand zorgen voor kleurrijke en heerlijke gerechten. Rijst is een vast ingrediënt en wordt vaak vergezeld met een curry, gebakken kip of vis en verschillende soorten groente. Ook sambal is een populair ingrediënt. Enkele bekende gerechten zijn ikan bakar, murtabak, satay en nasi lemak. Bij dit laatste gerecht wordt de rijst gestoomd in kokosmelk in plaats van in water. Deze rijst wordt gegeten met sambal, komkommer, een gekookt eitje en geroosterde pinda’s. Het is in Maleisië vaak voordeliger om bij eetgelegenheden buiten de hotels om te eten. In de betere restaurants moet u rekenen op een bedrag van MYR 30 voor een lunch en voor een diner betaalt u ongeveer MYR 45. Frisdranken kosten ca. MYR 4 en een biertje of een glas wijn ca. MYR 8 tot MYR 10.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Maleisië is het in de wintermaanden 7 uur later en gedurende de zomermaanden 6 uur later dan in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis vanuit Amsterdam naar Kuala Lumpur duurt gemiddeld 12 uur.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Maleisië is goed georganiseerd. Taxi’s die gewoonlijk hun standplaats bij de hotels hebben, zijn gemakkelijk verkrijgbaar maar hebben doorgaans (met uitzondering van Kuala Lumpur) geen meter. Wij adviseren u dan ook altijd de ritprijs van tevoren af te spreken. Een populaire vorm van transport in een aantal steden is de trishaw. U kunt hiermee bijvoorbeeld voordelig een rondrit langs de bezienswaardigheden in Georgetown op Penang maken. Spreekt u van tevoren wel een prijs af. Voor het huren van een auto is een geldig Nederlands rijbewijs verplicht. Een internationaal rijbewijs wordt sterk aanbevolen.

Fooien

In Maleisië is het bedieningsgeld in restaurants bij de prijs inbegrepen. Het wordt echter zeer op prijs gesteld als u nog iets extra’s achterlaat. Voor kamermeisjes is de fooi ca. MYR 2 per dag en voor bellboys ongeveer MYR 1 per koffer. Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Voor de gids/chauffeur kunt u MYR 10-15 per dag als richtlijn aanhouden.

Voltage

De netspanning in Maleisië is 240 volt. Er worden stopcontacten van type G gebruikt. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld. Wij adviseren u een wereldstekker mee te nemen. Omdat de stroomvoorziening wel eens uit kan vallen, raden wij u aan een zaklantaarn mee te nemen.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek vanuit Maleisië ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Lokale belastingen in Malakka, Pahang, Penang, Langkawi en Kota Bharu

Ter plaatse betaalt u in het hotel een toerisme fee van tussen de MYR 2 en MYR 5 per kamer per nacht. Dit kan een vast bedrag zijn of afhankelijk van de classificatie van het hotel waarin u verbijft.

Feestdagen 2025
1 januari Nieuwjaarsdag
29-30 januari Chinees Nieuwjaar
11 februari  Thaipusam
18 maart Nuzul Al-Quran, Moslim feestdag ter ere van de openbaring van de koran aan de profeet Mohammed
31 maart-1 april Hari Raya Aidilfitri, einde van de Ramadan
1 mei Dag van de Arbeid 
12 mei Wesak dag, viering van de geboorte, wijsheid en dood van Boeddha
2 juni Verjaardag van de koning
7 juni Hari Raya Haji
27 juni Awal Muharram, Islamitisch Nieuwjaar
31 augustus Merdeka day (Onafhankelijkheidsdag)
5 september Maulud Nabi, geboortedag profeet Mohammed
16 september Maleisië dag, viering van de stichting van de Maleisië federatie
20 oktober Deepavali (lichtjesfestival)
25 december Kerstmis

De bovengenoemde feestdagen zijn geldig voor heel Maleisië. Daarnaast zijn er nog vele lokale en regionale feestdagen, waarvan de data per jaar wisselen. Vele openbare voorzieningen zijn op deze feestdagen gesloten.

Informatie

Malaysia Tourism Promotion Board 
The Hague Equinox, 4e etage
J.P. Coenstraat 7
2595 WP Den Haag
Tel.: 070 799 9173

Maleisië op internet: www.visitmalaysia.nl

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Maleisië & Singapore

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany