BESTEMMINGEN

Een review uit Namibië

Beautiful South Namibia

Monique van Oosten [werkzaam bij NBBS] over een reis in Namibië op 18 december 2018
Vanaf een uitzichtpunt heeft u waanzinnig uitzicht op de Fish River Canyon

In november kreeg ik de mogelijkheid het zuiden van Namibië te ontdekken tijdens een busrondreis, georganiseerd door onze lokale agent ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan. We reizen van Windhoek via de Kalahari woestijn naar de Fish River Canyon en via Aus en de Namib Desert naar Sossusvlei. Na een workshop in Swakopmund keren we terug naar Windhoek.

Ik vlieg met Air Namibia vanaf Frankfurt rechtstreeks naar Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Het voordeel is dat het een nachtvlucht is, dus aankomst is de volgende dag vroeg in de ochtend, zodat we nog een hele dag voor de boeg hebben.

Kalahari woestijn

Vanuit Windhoek rijden we in zuidelijke richting over een van de weinige asfaltwegen die het land rijk is. Het landschap is enigszins saai, dus we dommelen wat weg. Na 3 uur rijden zijn we bij ons eerste overnachtingadres in de Kalahari woestijn. Zodra we van de hoofdweg af gaan, zijn we in de woestijn. Dit gebied is bekend om de rode zandduinen, hier en daar begroeid met geel gras en vlaktes met acaciabomen. We maken hier aan het eind van de middag een rit per 4WD voertuig door het mooie landschap. We rijden over wijdse vlaktes en beklimmen met de auto een paar zandduinen. We zien gemsbokken en springbokken, maar er leven ook cheetahs en jakhalzen. Natuurlijk mag een drankje bij zonsondergang niet ontbreken.

Leuke accommodaties hier zijn de Intu Africa Lodges, waaronder de stijlvolle Zebra Lodge, de kleinschalige Camelthorn Lodge en een tented camp te midden van de rode zandduinen. De Kalahari Red Dunes Lodge is ook een aanrader met prachtige chalets vanwaar je een mooi wijds uitzicht hebt. Deze lodge biedt voor actieve wandelaars de 3-daagse Transkalahari Walk.

Quiver Tree Forest

We rijden verder naar het zuiden en komen na 45 minuten rijden bij Mariental. Vervolgens gaan we richting Keetmanshoop, een stad op 230 km ten zuiden van Mariental. Voor Keetmanshoop maken we een stop bij Quiver Tree Forest, een gebied met zo’n 200 quiver trees (kokerbomen). Deze bomen groeien uitstekend op rotsen en hier zijn dan ook enorm veel rotsformaties te vinden. De bomen zijn prachtig te fotograferen met name vroeg in de ochtend of aan het eind van de dag. Je kunt hier ook even relaxen want er is een klein café, een toilet en er staan wat bijzondere kunstwerken.

Na Keetmanshoop rijden we langs rotsformaties en bergen (Klein Karasberge), we zien de enorme Naute dam, een wijngaard en palmplantage. Een bijzonder gezicht in deze dorre omgeving.

Fish River Canyon

Na Keetmanshoop worden het gravel roads. Het duurt nog ongeveer 1,5 uur voor we bij onze lodge in Gondwana Canyon Park zijn, op 20 km van de Fish River Canyon. Een deel van het park lijkt een beetje op een maanlandschap, met zand, hier en daar rotsen en lage bush. We zien af en toe een eenzame gemsbok, struisvogel en impala. Ook in Gondwana Park maken we een rit per open 4WD en we rijden door een adembenemend landschap. Het is zo ongerept, met wederom de bijzondere kokerbomen, rotsformaties, canyons, impala’s en kudu.

We verblijven in Canyon Village, een prima accommodatie met kamers rond een ruim grasveld, gelegen aan de voet van een mooie rotsformatie. Canyon Lodge ligt ook nabij, is ruim opgezet en de chalets liggen wat meer privé tussen de enorme rotsen. Het was ooit een oude boerderij en er zijn nog veel elementen terug te vinden in het restaurant, de bar etc.

De volgende dag rijden we naar de Fish River Canyon (zie foto), na een half uur zijn we al bij het viewpoint. Na de Grand Canyon is het de grootste canyon ter wereld, met een lengte van 160 km, een breedte van 27 km en diepte van 550 meter! Er staan wat informatieborden bij het viewpoint en je kunt nog naar twee andere viewpoints lopen (ca. 25 minuten) waaronder Hikers Point, het startpunt van de 5-daagse hike de canyon in. Je kunt de canyon alleen in als je deze zeer zware 5-daagse hike maakt, er zijn geen dagtrips mogelijk. Je kunt ca. een uur uittrekken voor het bezoek aan de canyon.

Aus

Wij verlaten Gondwana Canyon Park en gaan op weg naar Aus. Onderweg maken we een stop bij de Naute Kristall Distillery. Hier zie je de enorme plantages met dadels, er groeien granaatappels, druiven en peren. Hiervan worden wijnen en sterke dranken gemaakt. We gaan hier lunchen en krijgen meerdere heerlijke drankjes te proeven. Het hele gebied dankt het water aan de Naute Dam.

Aus ligt aan de rand van de Namib Desert. Dit gebied wordt gekenmerkt door het grote aantal vetplanten; er valt meer regen dan in de centrale Namib Desert. We verblijven in de sfeervolle Klein Aus Vista Desert Horse Inn. Tevens ligt op 7 km rijden Eagle’s Nest, een self catering lodge. Je kunt gebruikmaken van het restaurant bij Desert Horse Inn, maar dat is dus een stukje rijden. Op 20 km rijden ligt de Garub Waterhole in het Sperrgebiet Nature Reserve. Hier leven nog 87 wilde paarden. Hun aantal neemt af door de droogte en de aanvallen van hyena’s op de veulens. Je hebt kans ze bij de waterhole te zien. Wij zien er helaas maar 1 paard.

Namib woestijn

De dag erna rijden we in noordelijk richting, het eerste stuk gaat richting Helmeringhausen. Ook weer een gravel road. Na een uur nemen we de afslag naar een weg met een D-nummer; deze wegen zijn nog iets avontuurlijker. Een 4WD is hier echt nodig. We rijden door de Tiras Mountains Conservancy. Het is een prachtige route, langs het Tiras gebergte. Aan weerskanten van de weg zien we geel/groen gras en op de achtergrond rode duinen. We bevinden ons nu echt in de Namib woestijn: wat een immense prachtige leegte! We maken een stop bij Kanaan Na’an ku se Desert Retreat voor de lunch. Deze lodge ligt in de woestijn, op een adembenemende locatie. De luxe tenten bieden zicht op duinen en bergen. Je kunt hier tours bij zonsopgang/zonsondergang maken. Je kunt hiervandaan niet Sossusvlei bezoeken.

We rijden nog verder naar het noorden, het is een lange rit over slecht onderhouden gravel wegen. Aan weerszijden zien we weer geel grasland en gebergte. Uiteindelijk komen we bij ons overnachtingsadres: Elegant Desert Eco Camp. Dit nieuwe camp heeft luxe tenten met een heerlijk bed, een badkamer met douche en een buitendouche, en een veranda. Er is een open restaurant en zwembad. Het ligt op 38 km van de Sesriem gate, de toegang tot Sossusvlei. Op 7 km rijden ligt de grotere Elegant Desert Lodge. Deze lodge biedt ook uitstekende faciliteiten.

Sossusvlei

De volgende dag begint heel vroeg. We gaan naar Sossusvlei. Om 4.45 uur worden we verwacht voor een kopje koffie/thee en een rusk, een hard en droog stukje brood (als je het in de koffie of thee doopt is het lekkerder dan het zo klinkt…). Vervolgens op weg naar de gate, die bij zonsopgang om 06.15 uur open gaat. Vanaf hier is het nog 60 km naar de vlei. We rijden over de weg met aan weerszijden rode zandduinen die steeds hoger worden. Soms tot wel 320 meter hoog! We gaan een van de duinen beklimmen. Wat een prachtig uitzicht! We zien eindeloze duinen, witte kleivlaktes en samen met de helderblauwe lucht biedt het een schitterend landschap. We blijven foto’s nemen. Het leukste van de duin beklimmen is toch wel het naar beneden rennen. Het is best wel steil en onze gympen lopen vol met zand.

Dead Vlei

We komen beneden en zijn dan in Dead Vlei, een enorme opgedroogde kleivlakte met dode bomen, omgeven door rode duinen.Heel fotogeniek, dus we maken ook hier weer vele foto’s. Na deze klim en wandeling hebben we wel een ontbijt verdiend. Alles staat klaar en we genieten van dit heerlijke ontbijt op een bijzondere plek in de woestijn. Hierna rijden we terug naar de gate en gaan vervolgens naar Sesriem Canyon. Je kunt de canyon van bovenaf bekijken maar je kunt er ook even in afdalen (als er geen water in staat) en hier een korte wandeling maken.

We nemen nog een kijkje bij drie hotels die nabij de gate liggen: Sossusvlei Lodge (naast de gate), Desert Camp en Desert Quiver Camp (5 km van de gate). Alle drie beschikken over prima chalets, een bar en zwembad. Desert Camp en Desert Quiver Camp hebben geen restaurant maar je kunt hier braaien (en eten hiervoor bestellen) of dineren bij Sossusvlei Lodge. Deze accommodaties bieden tours naar Sossusvlei, maar je kunt hier ook een rit door het landschap maken bij zonsondergang. Dan heb je kans gemsbokken en springbokken te zien.

Swakopmund

We gaan op weg naar de kust. Eerste stop is in Solitaire, een gehucht op een kruispunt van wegen. Er is een tankstation, hotel, café en bakkerij waar men appeltaart serveert, die onder toeristen zeer populair is. Velen maken hier dan ook een stop speciaal voor de appeltaart! Via de Gaub pas komen we bij de indrukwekkende Kuiseb Canyon. Een groot heuvelachtig gebied met ruige rotsformaties uitgesleten door de Kuiseb rivier.

Uiteindelijk komen we aan in Walvis Bay aan de kust. In de lagune zien we vele flamingo’s. Op zo’n 50 km rijden ligt Swakopmund, de vakantiebestemming van de lokale bevolking. Vanuit deze plaats, die nog veel Duitse invloeden kent zoals straatnamen, namen van hotels, een konditorei en Brauhaus zijn veel excursies te maken zoals een boottocht door de lagune of een tour door de woestijn. Avonturiers kunnen hier hun hart ophalen, want je kunt er sandboarden, quad biken en skydiven.

Windhoek

Hierna zit de reis er alweer bijna op. We rijden terug naar Windhoek en bezoeken de sfeervolle accommodatie The Elegant Farmstead gelegen in een gebied met valleien, rotsachtige heuvels en savannen. Op de farm bevinden zich o.a. giraffes, wrattenzwijnen, struisvogels en diverse antilopensoorten. Je kunt hier wandelen of een game-drive maken; een leuke start of einde van de rondreis.

In Windhoek hebben we nog even tijd om de Craft Market te bezoek. In deze overdekte hal vind je allemaal shops met bijvoorbeeld boeken, allerlei souvenirs, thee, kruiden etc. Dit is een leuke afsluiter van onze reis.

Tips

  1. De autorondreizen Exploring Namibia en Namibia’s Desert Landscapes leiden door het zuiden van het land.
  2. Als je on the road bent, zijn er weinig gelegenheden om te lunchen. Neem dus een picknick lunch mee van je hotel of koop iets bij een benzinestation.
  3. De meeste benzinestations beschikken over ATM’s.

 

 

 

 

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany