MAAK UW KEUZE
BESTEMMINGEN
Suriname & Curaçao
Natasja Eshuis [werkzaam bij NBBS] over een reis in Suriname op 30 juni 2017
Nadat ik veel reizigers enthousiast had zien terugkeren van een reis naar Suriname, werd het tijd om het land zelf te leren kennen. Toen ik in het najaar van 2016 een congres op Curaçao bijwoonde, bracht ik voorafgaand enkele dagen door in Suriname. Omdat KLM op beide bestemmingen vliegt, zijn Suriname en Curaçao een goede combinatie. Ik vloog heen naar Paramaribo en terug vanuit Curaçao. Er zijn dagelijks verbindingen van Paramaribo naar Curaçao.
Paramaribo
Tweederde van de bevolking van Suriname woont in Paramaribo, maar toch voelt de hoofdstad van Suriname aan als een dorp. De oude houten huizen, laagbouw en smalle straten doen gemoedelijk aan. De mensen zijn er vriendelijk en beleefd en de bevolking is een kleurrijke smeltkroes van culteren. Hindoestanen, Creolen, Javanen, Indianen, Chinezen en Europeanen leven in Paramaribo zij aan zij.
Tijdens een stadswandeling kun je in een rustig tempo de bezienswaardigheden bekijken. De binnenstad met alle houten huizen in koloniale stijl behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. Vanuit Hotel Torarica loop je in een paar minuten bij Fort Zeelandia, een voormalig Nederlands fort aan de oever van de Suriname rivier. Sinds de 17e eeuw heeft het fort een lange geschiedenis en had het onder meer een functie in de Tweede Wereldoorlog en in de periode van de Decembermoorden.
Vogeltjesmarkt
Tegenover Fort Zeelandia ligt het Onafhankelijkheidsplein. Elke zondagochtend vindt hier de vogeltjesmarkt plaats. Voor deze wedstrijd tussen (twa twa) zangvogels komen tientallen mannen naar het plein. De kooien worden vlak naast elkaar gezet zodat de vogels elkaar goed kunnen horen en zo met hun zang tegen elkaar gaan opbieden. Het vogeltje dat het mooist zingt én in een kwartier tijd in de meeste toonhoogten bereikt, wordt tot winnaar verkozen. Het gaat er serieus aan toe, met een jury en al. Het is een mannenaangelegenheid, de enige aanwezige vrouwen zijn toeristen.
Andere mooie plekjes in Paramaribo zijn de Waterkant met zijn gezellige eetkraampjes, de prachtige houten Rosa kerk en de levendige markten waar je de eetgewoonten van de verschillende bevolkingsgroepen herkent.
Danpaati River Lodge
Langs de Suriname rivier liggen veel mooie lodges. Een verblijf in een van deze lodges is een hoogtepunt van een reis door Suriname. Ook de reis er naartoe, in een korjaal over de Suriname rivier, is een ervaring op zich. Onderweg zie je vrouwen in de rivier de was doen, kinderen zwemmen, mannen vissen en kom je veel andere korjalen tegen die dienst doen als openbaar vervoer.
Danpaati River Lodge is een eind varen, wij deden er vanuit Atjoni meer dan drie uur over. Toch had ik deze tocht niet willen missen, onderweg was veel te zien en het was heel ontspannen om over de rivier te varen. Omdat het laag water was, moesten we bij diverse stroomversnellingen uit de korjaal stappen, zodat de bemanning de boot de stroomversnelling op kon tillen. Bij een ‘light’ stroomversnelling bleven wij aan boord en sjorde de bemanning de korjaal inclusief passagiers naar boven. Een aparte belevenis. Overigens is er ook een airstrip, dus je kunt ook met een vliegtuigje naar Danpaati. Dat deed bijvoorbeeld ook Erica Terpsta voor haar programma Erica op Reis.
Zwemmen tussen de kaaimannen
Danpaati betekent eiland (dan) in de stroomversnelling (paati) en daar is niets teveel van gezegd: de lodge heeft een prachtige ligging aan de Suriname rivier. Je verblijft in houten huizen waarvan de meeste een mooi uitzicht hebben op de rivier. Ik heb hier vanuit mijn hangmatje prachtig serene zonsop- en ondergangen gezien. Als je je aan de instructies houdt waar je veilig het water in kunt, is het heerlijk om in de Suriname rivier te zwemmen. Er zitten kaaimannen in de rivier, maar die ben ik tijdens het zwemmen niet tegengekomen. Wel tijdens de boottocht na het eten, toen we in het donker op zoek gingen naar kaaimannen. Tientallen hebben we er toen gezien. Zoals bijna overal in Suriname is het personeel van de Danpaati River Lodge bijzonder vriendelijk en hartelijk.
Bos- en dorpswandeling
Vanuit de lodge kun je onder begeleiding een boswandeling maken en een dorpje bezoeken van de lokale Sarammaccaner bevolking, die afstamt van slaven uit Afrika. Deze bevolkingsgroep leeft nog steeds op vrij primitieve wijze, in harmonie met de natuur.
Plantage Frederiksdorp
Terug in de omgeving van Paramaribo verbleef ik op Plantage Frederiksdorp, een voormalige koffie- en cacaoplantage aan de Crommewijne rivier. In de mooi gerestaureerde gebouwen bevindt zich een klein, exclusief hotel. Het is alleen per boot bereikbaar, de taxiboot van het hotel haalt je op bij de steiger van Mariënburg. Als je geluk hebt, zie je tijdens de oversteek roze dolfijnen.
Vlak naast Frederiksdorp liggen de voormalige plantages Johan-Margarethe en Rust en Werk, die tegenwoordig kleine dorpsgemeenschappen zijn. Als u niet op de plantage overnacht, maakt een dagje Frederiksdorp ook een leuke dagtocht vanuit Paramaribo. U kunt in het Crommewijne gebied rond de plantage leuke fietstochten maken, een populaire bezigheid voor reizigers uit Nederland. Van februari tot en met augustus kunt u er schildpadden spotten op het strand.
Naar Curaçao
Suriname beschikt niet over mooie strandhotels zoals bijvoorbeeld Curaçao. Daarom is ideaal om na een reis door Suriname naar Curaçao te reizen voor een paar dagen ontspanning aan het strand. Van Paramaribo is het ongeveer tweeënhalf uur vliegen. Aan het eind van de reis vliegt u met KLM rechtstreeks van Curaçao naar Schiphol.
Tips
- Suriname is een kindvriendelijke bestemming. Ook al spreken de lokale kinderen soms een andere taal, een speelkameraadje is snel gevonden.
- De rechtstreekse vluchten van Paramaribo naar Curaçao gaan niet dagelijks. Let bij een eventuele overstap goed op de bagage. Ik maakte een tussenlanding op Aruba en hoewel mij op de luchthaven verzekerd werd dat de bagage automatisch naar Curaçao zou gaan, trof ik op Aruba mijn koffer aan op de bagageband. Die heb ik zelf maar opnieuw ingecheckt.
- Iets bijzonders ervaren op Curaçao? Boek een workshop bij de lokale kunstenares Nena Sanchez. Deze hartelijke Curaçaose dame ontvangt u in haar kleurrijke studio en brengt binnen een paar uur de kneepjes van het schilderen bij. Het levert tegelijkertijd een origineel souvenir op.