MAAK UW KEUZE
BESTEMMINGEN
Fascinerende contrasten in China
Rosina Stolk over een reis in China op 11 april 2013
In september 2012 ben ik samen met mijn vriend drie weken naar China en Hongkong geweest. In China waan je je in een andere wereld. Het is een uniek land en daar word je voortdurend aan herinnerd.
Grote contrasten
De contrasten zijn groot. Denk aan hectische steden als Beijing, Xi’an en Guangzhou die nooit lijken te slapen. De straten zijn er overvol en versierd met neonlichten. Op het platteland zie je echter een heel ander China. Je vindt er de rust terug. Je kunt hier mooie fietstochten en wandelingen maken door het karstlandschap en de rijstvelden. Je maakt kennis met authentieke, kleurrijke bergvolkeren en ook in de Chinese keuken is genoeg te ontdekken. De rijke en roerige geschiedenis is echter door heel het land zichtbaar.
Individueel goed te bereizen
Tegenwoordig is China heel goed individueel te bereizen. Wij besloten dan ook deze reis met een privé-chauffeur en een Engelssprekende gids te maken. Met zijn immense afmetingen, rijke geschiedenis en enorme bevolking is het echter onmogelijk om alle hoogtepunten in drie weken te zien. China is immers 300 maal zo groot als Nederland. Wij moesten dus een keuze maken wat wij wilden zien.
Wij vlogen met China Southern Airlines, een SkyTeam member, naar Beijing. Een prima luchtvaartmaatschappij met een moderne vloot. Hoewel wij onze reis eindigden in Hongkong, zijn wij terug gevlogen vanaf Guangzhou in China. Dit was voordeliger.
Beijing
Wij begonnen onze reis in Beijing. Het eerste wat opviel in Beijing waren de drukte en de smog. Hoewel de temperatuur rond de 27 graden Celsius was, was er geen zonnestraal te bekennen. De eerste dag stond vooral in het teken van acclimatiseren. Maar aangezien wij toch al wat van de Chinese cultuur op wilden snuiven zijn wij die avond naar de Peking Opera gegaan. Dit is een kleurrijke combinatie van traditionele muziek, poëzie, zang, danskunst, acrobatiek en vechtkunst. Deze Peking Opera is niet te vergelijken met de opera die wij kennen. De kleurrijke kleding, de beschilderde gezichten en de mimiek maken deze opera uniek.
De volgende dagen stonden natuurlijk in het teken van een bezoek aan de hoogtepunten van Beijing. Wij brachten onder andere een bezoek aan het imposante Plein van de Hemelse Vrede, dat in het centrum van Beijing ligt. Aan dit plein ligt de toegangspoort van de Verboden Stad. In dit indrukwekkende complex hebben 24 keizers van de Ming- en Qing-dynasty gewoond. Het is zeker een bezoek waard. Tevens brachten wij een bezoek aan de Tempel van de Hemel.
Chinese Muur
De volgende dag stond een wandeling over het indrukwekkendste bouwwerk ter wereld op het programma, ‘de Chinese Muur’. De 6000 kilometer lange muur moest het Chinese rijk vroeger tegen de barbaren uit het noorden beschermen. Dit was absoluut één van mijn hoogtepunten tijdens de reis. In de middag brachten wij nog een bezoek aan de Ming-graven. Hier zie je de mausolea van 13 van de 16 keizers uit de Ming-dynastie.
Wij sloten onze laatste avond in Beijing af met de traditionele ‘Peking Eend’, maar voor wie durft mag een bezoek aan de ‘snack streets’ voor een ‘toetje’ (denk aan: duizendpoten, schorpioenen, rupsen etc.) natuurlijk niet ontbreken.
Het openbaar vervoer in China is prima geregeld en is als westerse toerist zeer goed op eigen gelegenheid te doen. Voordat wij de nachttrein naar Xi’an namen, besloten wij dan ook de metro te pakken naar het Zomerpaleis. Tegen het einde van de middag vertrokken wij naar het treinstation van Beijing om daar de nachttrein naar Xi’an te nemen. Wij hebben hier in een comfortabele vierpersoons couchette overnacht. Aangezien dit een zeer toeristische route is, deel je deze couchette vaak met andere westerse toeristen.
Xi’an en het Terracotta Leger
Na aankomst in Xi’an werden wij naar ons hotel gebracht voor het ontbijt. Na een verfrissende douche hebben wij Xi’an op eigen gelegenheid verkend. Het was heerlijk weer, dus besloten wij per tandem de zeer goed bewaarde oude stadsmuren van Xi’an rond te fietsen. Te voet hebben wij vervolgens de kleine straatjes in de oosterse wijk bekeken en de Drum- en Beltoren in het centrum van de stad. De volgende dag regende het, maar gelukkig stond toen het wereldberoemde Terracotta Leger op het programma. Dit is te zien in drie overdekte ruimtes en hierdoor hadden wij gelukkig geen last van de regen. Dit indrukwekkende grafleger van de eerste keizer van China, Qin Shihuangdi, werd pas in 1974 ontdekt. Duizenden krijgers, paarden en strijdwagens staan hier in rijen opgesteld om het graf te bewaken. De opgravingen zijn nog steeds in volle gang.
Karstheuvels in Guilin
Na ons verblijf in Xi’an vlogen wij met China Southern Airlines naar Guilin. Guilin is befaamd om zijn karstheuvels. Het wordt door Chinezen ook wel ‘de mooiste plek onder de hemel’ genoemd. Na de drukke steden Beijing en Xi’an is deze plaats wat gemoedelijker. Guilin is wel een toeristenstad met tien parken, mooie heuvels en kalksteengrotten. Chinezen houden daarbij wel van neonlichten. Deze zie je dan ook in overvloed in China. In Guilin hebben wij onder andere een tochtje op een traditioneel bamboevlot over de rivier gemaakt en zijn wij naar de Olifantenslurf-heuvel geweest. De naam spreekt voor zich. Daarna zijn wij één van de grotten in de stad gaan bekijken. Helaas zijn deze grotten kleurrijk verlicht. Persoonlijk vind ik dat deze circusverlichting de grotten niet echt tot hun recht laten komen.
Boottocht Li rivier
Wij vervolgden onze reis met een geweldige boottocht over de Li rivier. Onze eindbestemming was Yangshuo. Onze koffers werden door onze chauffeur al per auto naar het hotel gebracht, zodat wij hier geen omkijken meer naar hadden. Helaas troffen wij het die dag niet en regende het onophoudelijk. Het grote ‘panorama’ achterdek werdt dan ook nauwelijks gebruikt. Gelukkig zaten wij droog en konden wij tijdens de lunch die aan boord werd geserveerd, genieten van het prachtige landschap dat net uit een schilderij leek te komen. Ondanks de regen was het mooie karstgebergte goed te zien en werd het sprookjesachtig versierd door de wolken.
Yangshuo
De tocht eindigde in het kleine gezellige toeristenstadje Yangshuo. Je vindt hier leuke barretjes, restaurantjes en winkeltjes. Voor wie het Chinese eten even zat is, kan hier ook terecht voor Westerse gerechten. De volgende dag was het gelukkig weer droog en goed warm. Wij besloten eerst een mooie tocht over de rivier te maken per bamboevlot. In de middag hebben wij fietsen gehuurd bij één van de vele fietsverhuurders in Yangshuo en zijn wij de omgeving gaan verkennen. Onderweg kwamen wij langs kleine dorpjes, velden met suikerriet, pinda’s, watermeloenen en tabak en zagen wij buffels grazen.
Rijstterrassen in Longji
De volgende dag bracht de chauffeur ons naar de rijstterrassen van Longji, ten noorden van Guilin. De rijstterrassen van Longji worden nog steeds gebruikt om rijst, thee en andere gewassen te telen. Wij verbleven in het dorpje Ping’an met een schitterend uitzicht op de hellingen. In Ping’an kunnen geen auto’s komen. Onder aan de heuvel moesten wij dan ook stoppen en werd de auto geparkeerd. Vanaf hier moesten wij nog 20 minuten naar boven lopen. Via de aangelegde trappetjes bereikten wij het dorpje Ping’an met zijn eenvoudige accommodaties in traditionele houten huizen. Over je bagage hoef je je geen zorgen te maken. Deze wordt namelijk door de lokale vrouwen naar boven gebracht. Uiteraard tegen een kleine vergoeding. Op het eerste gezicht is dit natuurlijk wel wat vreemd, maar blijkbaar is het hier gebruikelijk dat de vrouwen het zware tilwerk doen.
Vanuit het dorp kun je verschillende wandelingen maken naar dorpen in de omgeving. Wij besloten de wandeling rondom het dorp te maken. In de vallei wonen nog steeds etnische minderheden: de Red Yao vrouwen. Zij staan bekend om hun ontzettend lange haren (tot bijna 1.80 meter lang). Deze vrouwen kom je tijdens je wandeling door de rijstterrassen dan ook regelmatig tegen. Af en toe was het behoorlijk klimmen, maar het fotogenieke landschap maakt dit helemaal goed. De rijstterrassen van Longji waren zeker een hoogtepunt van mijn reis!
Guangzhou
De volgende dag maakten wij nog een korte wandeling door de rijstvelden voordat wij terug gingen naar Guilin. Hier stapten wij op de nachttrein naar Guangzhou. Je kunt dit stuk ook tegen een meerprijs vliegen en een extra nacht in Guangzhou verblijven. De volgende dag kwamen wij met de nachttrein aan in Guangzhou, ook wel bekend als Canton. Wij hebben hier een stadstour gemaakt en brachten een bezoek aan de grote Chen Clan-tempel, met zijn typische Zuid-Chinese architectuur, en de Liu Rong-tempel.
Hongkong
Onze laatste bestemming stond alweer op het programma. Per ferry maakten wij de oversteek van Guangzhou naar Hongkong. Na een paar uurtjes varen zagen wij de skyline van Hongkong al aan horizon verschijnen. Wij verbleven drie nachten in deze bruisende metropool. De stad is een mengsel van westers comfort en Chinees temperament. Er is zoveel te zien en te doen. Nadat wij onze bagage in het hotel hadden gebracht, gingen wij per (Engelse dubbeldekker)bus gelijk het centrum in. Wij begonnen met de Starferry. De Starferry verbindt Kowloon met Hongkong Island. Na een korte overtocht van ongeveer 9 minuten ben je al aan de overkant van het water. Uiteraard gingen wij met de Peak Tram naar Victoria’s Peak, voor het mooiste uitzicht over Hongkong. Ook leuk zijn de Mid-Levels Escalator, een enorm lang lopende band, om naar de chique wijk Soho te gaan. De stoffige kruidenwinkels in de traditionele Chinese wijk zijn ook de moeite waard.
Kowloon is ’s avonds het meest sfeervol. Het is dan ook de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Victoria Harbour. Elke avond kun je hier om 20.00 uur genieten van de multimedia show ‘a Symphony of Lights’. Meer dan 40 gebouwen aan de overkant op Hongkong Island spelen mee in deze licht- en muziekshow.
De winkels zijn tot laat open, maar ook de markten. Wij bezochten dan ook de beroemde Temple Markt. Afdingen is hier een vereiste. Tussen de vele kraampjes vind je tevens eettentjes, straatartiesten en waarzeggers.
Lantau Island
Op onze laatste dag in Hongkong besloten wij nog een bezoek te brengen aan Lantau Island. Lantau Island is gemakkelijk te bereiken met de metro. Vanaf Tung Chung metro kun je vervolgens een bus of de kabelbaan nemen naar het Po Lin klooster en natuurlijk de Grote Boeddha. Vervolgens namen wij de bus naar het mooie vissersdorpje Tai O. Je vindt hier traditionele vissershuizen op houten palen en je kunt hier voor weinig geld een boottochtje maken om de roze dolfijnen te spotten.
Terug naar China
Na Hongkong reisden wij per trein weer terug naar China. Hongkong is een bijzondere bestuursregio van China. Als je vanuit China naar Honkong reist, ga je officieel China uit. Aangezien wij na ons bezoek aan Hongkong weer terug naar China gingen, reisden wij ook formeel twee keer China in en hadden wij een ‘double entry’ visum nodig, zodat wij daadwerkelijk twee keer China in mochten reizen. Reis je eenmalig China in, dan is de ‘single entry’ visum voldoende. Je kunt het visum aanvragen bij de Chinese Ambasade of je kunt kiezen voor de bemiddeling van een visumdienst. Voor Hongkong heb je geen visum nodig.
Vanuit Guangzhou vlogen wij in ca. 12 uur weer terug naar Amsterdam en was onze reis ten einde. Het was een reis vol hoogtepunten! Er is tevens ook nog genoeg reden om terug te gaan. Oost- en West-China hebben met plaatsen zoals Shanghai, Kunming en Dali ook nog veel moois te bieden. Denk ook eens aan het tropische Hainan om je reis door China in rust af te sluiten. Een rondreis door China staat sowieso garant voor een onvergetelijke ervaring. Ik kan deze reisbestemming met zijn vele tegenstellingen dan ook zeker aanraden!