![]() |
Neem deel aan een echte poolexpeditie naar de beroemde kolonie keizerspinguïns in de Weddellzee. Uw expeditieschip, m/v Ortelius, is uitgerust met helikopters. Vertrek in november 2024 & 2025.
Wij maken graag een vrijblijvende offerte. Binnen 24 uur kunt u per e-mail een reactie van ons verwachten. Heeft u vragen? Mail naar info@nbbs.nl of bel ons op 010 2 891 891.
Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om en zullen deze niet verstrekken aan derden.
NBBS Reizen is lid van ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.
Ook offerte aanvragen ná bovenstaande data
Uw Antarctica avontuur gaat van start in Ushuaia waar u ’s middags kunt inschepen aan boord van het m/v Ortelius. Het m/v Ortelius is een stoer en degelijk expeditieschip en heeft de hoogste ijsklasse. Het schip biedt plaats aan 108 passagiers. Alle hutten zijn voorzien van een patrijspoort of raam en hebben een privé-badkamer met douche en toilet. Bijna alle hutten beschikken over twee eenpersoonsbedden. Alleen de superior hutten hebben een tweepersoonsbed. De 3- en 4-persoonshutten beschikken over stapelbedden. Het schip heeft buiten ruime, open dekken op meerdere niveaus en met banken om te zitten, waardoor er goed uitzicht is voor iedereen. Daarnaast is het schip voorzien van een restaurant, een sfeervolle en ruime bar/lounge en een aparte ruimte voor lezingen en presentaties. (D)
De overtocht naar Antarctica voert via de Drake Passage, genoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger Sir Francis Drake die in 1578 als eerste door deze wateren voer. De komende twee dagen kunt u het zeemansleven vanuit het perspectief van de eerste poolreizigers lichtelijk meebeleven: een stevige bries, rollende golven en mogelijk al een walvis die plotseling opduikt en een ademspuit laat zien. U arriveert bij de Antarctische Convergentie. Dit is een natuurlijke afbakening die gevormd wordt waar koude noordwaartse oceaanstromingen en warmere subantarctische stromingen elkaar ontmoeten. Hierna bevindt u zich in de zogenaamde Antarctic Circumpolar Current. In deze oceanografische overgangszone kan de watertemperatuur in slechts enkele uren tijd sterk dalen. Koud, voedselrijk water wordt aan het oppervlak gebracht door de botsende zeestromingen en dit trekt veel zeevogels naar het schip. Verschillende albatrossoorten en stormvogels vertonen zich vrij plotseling, zoals ook Kaapse duiven en zuidelijke stormvogels. In de buurt van de Zuidelijke Shetlandeilanden, een eilandengroep van 20 eilanden, komen de eerste ijsbergen in zicht. (O,L,D)
Wanneer de ijssituatie het toelaat vaart u door de met ijsbergen bezaaide Antarctic Sound de Weddellzee in. Hier is het verschijnen van enorme plateaus ijsbergen het teken dat u de oostelijke zijde van het Antarctisch schiereiland bereikt heeft. Dit deel van de reis staat in teken van het vinden van de keizerspinguïn. Hiervoor worden ook helikopters gebruikt waardoor er een redelijke kans is om deze bijzondere pinguïnsoort te zien. Ook maakt u spectaculaire helikoptervluchten over het poollandschap en indien mogelijk, landt u op plekken die normaal in deze tijd van het jaar niet bereikbaar zijn. Het gebruik van de helikopters maakt deze reis compleet anders dan een gebruikelijke reis. Zo kunt u mogelijk onderstaande locaties bezoeken.
De westelijke kust van de Antarctic Sound wordt zelden vanuit de lucht gezien en bezocht. Het landschap is hier echter adembenemend. Steile, getande rotspieken die boven de ijskappen uitsteken en enorme ijsmuren die de hellingen om de pieken bedekken. Oude lavastromen, gletsjers, gigantische ijsbergen en pakijs zover het oog kan zien. Er zijn hier regelmatig individuele keizerspinguïns te zien, maar ook adéliepinguïns op ijsschotsen en kelpmeeuwen, grote jagers en meerdere soorten stormvogels.
Na een adembenemende helikoptervlucht wordt er mogelijk in Duse Bay op een rotsheuvel geland, dicht bij een oude schuilhut. Er is in deze tijd van het jaar nog veel sneeuw en ijs maar een mooie wandeling gaat over de met korstmossen bedekte rotsen.
Het eiland Seymour is de plek waar de Zweedse Antarctische Expeditie van 1901-1904 onder extreme omstandigheden wist te overwinteren. Sediment gesteenten, fossielen en fantastische uitzichten vormen de hoogtepunten van deze locatie. Wanneer de condities het toestaan om verder de Weddellzee binnen te varen worden er mogelijk zodiac cruises gemaakt naar o.a. het eiland Devil, Brown Bluff, het eiland Gourdin en Esperanza Base.
© Dietmar Denger – Oceanwide Expeditions
Op het eiland Devil huist een grote kolonie adéliepinguïns, maar het eiland biedt ook een schitterend uitzichtpunt voor wandelaars die de top van het eiland weten te bedwingen. Bij Cape Well-Met komt soms het smeltwater in watervallen vanaf de kliffen naar beneden.
Brown Bluff is mogelijk de mooiste plek van het gehele noordelijke deel van het Antarctische continent. U vindt hier steile, met ijs bedekte vulkanische rotswanden met aan weerszijden ruige gletsjers. Aan de voet van de rotswand bevindt zich een grote kolonie adéliepinguïns, samen met een kolonie ezelspinguïns en in de rotswand broedende sneeuwstormvogels.
Het eiland Gourdin wordt bevolkt door kindband,- ezels,- en adéliepinguïns. Het Argentijnse Esperanza Base wordt het gehele jaar door bemand. Het is één van de twee niet-militaire stations in Antarctica. (O,L,D)
In de Weddellzee zijn de ijscondities zeer uitdagend. Het ijs kan in dit extreme gebied zeer dik zijn, waardoor u mogelijk niet diep genoeg de Weddellzee binnen kunt varen. Wanneer de ijscondities goed zijn en de route naar het eiland Snow Hill vrij is van dik meerjarige pakijs, wordt bovenstaand programma aangepast en worden er ‘ship-to-shore’ helikoptervluchten naar het eiland Snow Hill georganiseerd. Vanaf de landingsplek is het dan ongeveer 45 minuten wandelen naar de kolonie keizerspinguïns. Wanneer succesvol, zal dit een fascinerende en unieke ervaring zijn! Wanneer de omstandigheden gunstig genoeg zijn om in de buurt van de kolonie te komen, is het de bedoeling om twee dagen bij de kolonie door te brengen.
In de ochtend vaart u naar het eiland Deception, een zogenaamde subductie krater die via een nauwe opening met de zee verbonden is. U vindt hier een vulkanisch maanlandschap, een verlaten walvisvaarders station en warmwaterbronnen. Hier maakt u uw laatste landing bij Pendulum Cove of Whalers Bay. (O,L,D)
De weersverwachting en de zee condities op de Drake Passage bepalen het exacte moment van vertrek uit Antarctica. U vaart weer noordwaarts, door de Drake Passage, naar het vasteland van Argentinië. Onderweg ontmoet u weer oude bekenden; de vele zeevogels die u voor het eerst ontmoet heeft op de heenreis. (O,L,D)
U komt ’s ochtends aan in Ushuaia. Na het ontbijt volgt de ontscheping. (O)
Bovenstaand vaarschema is bedoeld als indicatie. De vaarschema’s kunnen variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden en om zoveel mogelijk gelegenheden te bieden om wilde dieren te zien. Het definitieve vaarschema wordt bepaald door de expeditieleider aan boord.