Landinformatie Namibië

Ligging

Namibië ligt in zuidelijk Afrika aan de zuidwestkust en heeft een oppervlakte van 824.268 vierkante kilometer. Hiermee is het 20 keer zo groot als Nederland. In het noorden grenst het aan Angola en Zambia, in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Botswana en in het zuiden en zuidoosten aan Zuid-Afrika.

Bevolking

Namibië heeft circa 2,5 miljoen inwoners, waarvan er 320.000 in Windhoek wonen. De bevolking is zeer gevarieerd: veel kleurrijke stammen met een eigen dialect, woongebied en levenswijze. Het is een mengeling van afstammelingen uit diverse Afrikaanse en Europese landen.

Taal

Engels is de officiële taal in Namibië. Een groot deel van de bevolking spreekt ook Afrikaans. In de steden Swakopmund en Lüderitz wordt ook nog wel Duits gesproken.

Klimaat

Namibië heeft een droog semi-woestijn klimaat dat gepaard gaat met warme dagen, koele nachten en veel zon, gemiddeld 300 dagen per jaar. In de wintermaanden (mei t/m september) schommelt de temperatuur tussen de 20-26°C; echter in het noorden kan de temperatuur oplopen tot 30°C. ’s Nachts ligt de temperatuur tussen de 0-10°C. In de zomer (november t/m februari) schommelt de temperatuur tussen de 30-35°C. Aan de kust is het koeler en hier is het dan ook in deze periode aangenaam vertoeven. Namibië is een van de droogste landen ter wereld: gemiddeld valt er 270 mm regen per jaar. Meer dan 80% hiervan valt tussen november en maart. In de Caprivi-regio, de smalle noordoostelijke strook van het land die boven Botswana doorloopt valt meer dan 500 millimeter regen per jaar. De regen valt dan in korte maar hevige buien, wat grote invloed heeft op de conditie van de wegen.

Klimaattabel (Windhoek)    
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  25 
Februari  24 
Maart  23 
April  21 
Mei  18  10 
Juni  16  10 
Juli  15  11 
Augustus  18  11 
September  21  11 
Oktober  24  10 
November  24  10 
December  26 

Bron: ANVR. T Gem = gem. temp, Zon/Regen = dagen met zon/regen. TW = temp. water.

Kleding

Men gaat in Namibië voornamelijk casual gekleed. In de hotels en restaurants verwacht men dat u ‘smart casual’ gekleed gaat. T-shirts, shorts en spijkerbroeken zijn niet gewenst; colbert en stropdas zijn echter ook niet verplicht. Katoenen kleding is in de warme maanden zeer comfortabel. In de koelere maanden is warmere kleding aan te raden. Vergeet u niet om een warme trui en een windjack mee te nemen. Met name aan de kust, in de woestijn en ’s ochtends en ’s avonds tijdens game-drives kan het flink afkoelen. Tegen de felle zon is een hoed of pet geen overbodige luxe. Voor de game-drives liefst geen felgekleurde kleding; deze kleuren schrikken het wild af. Khaki of groene kleding voldoet beter.

Reisseizoen

Namibië kan het gehele jaar bezocht worden. Wel dient u rekening te houden met het feit dat het in ‘onze’ zomer in Namibië winter is en vice versa. Hoewel er in Namibië bijzonder weinig regen valt, kent Namibië wel een ‘regenseizoen’. Dit loopt van november tot en met maart, wanneer het zomer is in Namibië. In deze maanden bestaat er kans op een bui, die gepaard kan gaan met hevig onweer. Deze regenbuien hebben invloed op de conditie van de wegen en vanwege de extreem droge aarde duurt het langer totdat de regen in de grond wegzakt. In de Caprivi regio heeft u in het regenseizoen meer last van regenval (zie boven).

Reisdocumenten

Voor Namibië heeft u een paspoort nodig dat tenminste nog zes maanden geldig na aankomst in Namibië. Per 1 april 2025 heeft u tevens een visum nodig. Het visum is bij aankomst aan te schaffen en de kosten hiervoor bedragen NAD 1600 per persoon. Zodra de aanvraagprocedure bekend is, vermelden wij deze hier. Aan de grens kan men u vragen om een retourticket, reisdocumenten voor een volgende bestemming en voldoende financiële middelen voor de periode van verblijf te overleggen. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Let op! Wanneer u reist met kinderen dient u een officieel geboortecertificaat van het kind, inclusief de namen van beide ouders, in het Engels te kunnen overhandigen. Reist u niet met uw eigen kinderen, dan heeft u tevens schriftelijke toestemming van de ouders nodig. Deze regelgeving is soms aan verandering onderhevig. Wij attenderen u tevens op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Zonder de juiste en geldige reispapieren wordt u door de desbetreffende immigratiediensten absoluut geweigerd. Indien de reis geen doorgang kan vinden omdat u bij vertrek niet over de noodzakelijke reisdocumenten beschikt, zijn de normale annuleringsvoorwaarden van toepassing.

Gezondheid

Een gele koorts-vaccinatie is alleen vereist indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek aan Namibië in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Een vaccinatie tegen hepatitis A, DTP en BMR wordt aanbevolen. Een malariakuur is aan te bevelen bij een bezoek aan het noordelijk deel van Namibië in de periode november-mei/juni. Gedurende het hele jaar is een malariakuur aan te bevelen bij een bezoek aan het Kavango- en Kunene-rivierengebied. Wij adviseren u tijdig voor vertrek het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen.

Veiligheid

Namibië is een veilig land om te bereizen. Waardevolle spullen en geld kunt u beter achterlaten in de hotelkluis of zeer onopvallend met u meedragen.

Geld

De nationale munteenheid is de Namibian Dollar (NAD). 100 NAD was in oktober 2024 ongeveer € 5,23. De waarde van de Namibian Dollar is gelijk aan die van de Zuid-Afrikaanse Rand; u kunt in Namibië ook met Zuid-Afrikaanse Randen betalen. In diverse plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. U dient ook voldoende contant geld mee te nemen. U mag maximaal NAD 50.000 in- en uitvoeren. Bij aankomst dient u het door u in te voeren bedrag aan vreemde valuta aan te geven. Uitvoer van vreemde valuta mag het ingevoerde bedrag niet overschrijden. Voor het terugwisselen van lokale valuta dient u de wisselkwitanties te bewaren. Creditcards van American Express, Diners, Visa en Master Card zijn geaccepteerde betaalmiddelen in de meeste hotels en restaurants. Bij het betalen van borgsommen voor autohuur zijn ze zelfs vereist.

Internet op uw bestemming 

Wilt u op uw reisbestemming gebruik kunnen maken van internet, bijvoorbeeld voor toegang tot Google maps? Overweegt u dan een eSIM. Deze ingebouwde simkaart is gekoppeld aan uw smartphone en heeft ruimte voor meerdere abonnementen. Als u een smartphone heeft die een eSIM ondersteunt (controleert u dit eerst), kunt u via de app en online eSIM-winkel Airalo een tijdelijk data abonnement downloaden uit meer dan 200 landen/regio’s. Er zijn verschillende opties op het gebied van aantal GB’s en geldigheid. U betaalt het abonnement met uw creditcard, in Amerikaanse dollars. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Airalo.

Bent u van plan om tijdens uw rondreis door Namibië veel van de gebaande paden af te wijken of vindt u het een fijne gedachte om altijd bereikbaar te zijn, dan is het mogelijk om een satelliettelefoon te huren. Meer informatie hierover vindt u op de website van Sat4Rent.

Openingstijden

Banken zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00-15.30 uur (in Windhoek) en van 09.00-13.00 uur en van 14.00-15.30 uur (in de overige steden) geopend. Op zaterdag zijn ze van 08.00-11.00 uur geopend. Winkels zijn op werkdagen van 08.00-17.00 uur geopend en op zaterdag tot 13.00 uur. Postkantoren zijn van maandag t/m vrijdag van 08.30-16.00 uur geopend en op zaterdag tot 13.00 uur (in de kleine steden zijn ze meestal tussen 13.00-14.00 uur gesloten).

Maaltijden

Windhoek biedt een grote keuze aan internationale restaurants. In een aantal is de invloed van de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse keuken duidelijk merkbaar. U zult in Namibië met name wild op de menukaart aantreffen. Springbok, kudu en gemsbok worden als steaks, roasts en ragout geserveerd. In de kustplaatsen Swakopmund en Lüderitz wordt veel vis gegeten: oesters en calamaris zijn hier populaire gerechten. Als tussendoortje wordt vaak biltong en droëwors gegeten, gedroogd en gekruid vlees van rund of wild.

Tijdsverschil en duur vliegreis

In Namibië is het in de winter één uur later dan in Nederland en gedurende de zomer is het in Namibië dezelfde tijd als in Nederland. Uw intercontinentale vliegreis van Amsterdam naar Windhoek duurt gemiddeld 12 uur.

Vervoer

Auto De internationale autoverhuurbedrijven hebben filialen in de meeste steden. Namibië kent een beperkt aantal geasfalteerde wegen en een groot aantal onverharde wegen, de zgn. dirt/gravel roads. De conditie van de onverharde wegen is sterk afhankelijk van weersomstandigheden en verkeersdrukte. Houdt u er rekening mee dat het verkeer links rijdt en let u op overstekend wild.

Game-drives en privé-safari’s

Soms worden game-drives door de lodges georganiseerd. Deze vallen buiten de verantwoordelijkheid van onze agent ter plaatse. Het aantal personen tijdens een game-drive (óók bij een privé-safari) kan variëren van 2 tot ongeveer 7 personen.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien wordt zeer gewaardeerd. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van circa NAD 5 gebruikelijk. Voor uw gids/chauffeur tijdens een tour geldt dat een fooi vaak een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer NAD 30-50 per persoon per dag. In restaurants is een fooi van circa 10-15% gebruikelijk.

Voltage

Het voltage in Namibië is 220 volt. Er worden stopcontacten van type D en type M gebruikt. Voor beide types heeft u een wereldstekker nodig. Op www.wereldstopcontacten.nl vindt u informatie over stekkers en stopcontacten over de hele wereld.

Vertrekbelasting

U hoeft bij vertrek uit Namibië ter plaatse geen vertrekbelasting te betalen (wijzigingen voorbehouden).

Feestdagen
2025  
1 januari Nieuwjaarsdag
21 maart Onafhankelijkheidsdag
18 april Goede Vrijdag
20-21 april Pasen
1 mei  Dag van de Arbeid
4-5 mei  Cassinga Dag
25-26 mei  Afrika dag
28 mei Genocide Herinneringsdag
29 mei Hemelvaartsdag
26 augustus Dag van de Helden
10 december Dag van de mensenrechten
25 december Kerstmis
26 december Familiedag

Op deze dagen zijn banken, postkantoren en andere openbare instellingen veelal gesloten.

Informatie

Namibië op internet: www.visitnamibia.com.na

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden die van toepassing zijn op al onze reizen, alsmede informatie over de ANVR Reizigersvoorwaarden, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds kunt u nalezen op de volgende pagina’s:

Klik hier voor Travel Trend

Klik hier voor NBBS Reizen

Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text

Bekijk de mooiste reizen naar Namibië

Vanaf 42,-
Vanaf 4422,-
Vanaf 3328,-

Waarom kiezen voor NBBS Reizen

Verre reizen op maat. Flexibel en individueel. Sinds 1927.
Uitgebreid reisadvies van een vaste contactpersoon die gespecialiseerd is in uw vakantiebestemming.
Gespecialiseerd in reizen naar Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Afrika, Midden- & Zuid-Amerika, Caribbean.
De reizen op deze website kunt u uitbreiden met extra nachten of bouwstenen. U kunt ook een offerte aanvragen voor een reis die u zelf heeft bedacht.
Feedbackcompany Feedbackcompany