MAAK UW KEUZE
BESTEMMINGEN
Gorilla trekking in Oeganda
Monique van Oosten [werkzaam bij NBBS] over een reis in Oeganda op 13 februari 2014
Monique van Oosten is Product Manager. Zowel voor haar werk als privé reist zij regelmatig naar Afrika. In januari/februari 2014 maakte zij een avontuurlijke reis door Oeganda. Dit is haar reisverslag.
Uganda Camping Safari
Oeganda wordt ook wel de ‘Parel van Afrika’ genoemd. Het biedt een diversiteit aan wildlife, een prachtige natuur en vriendelijke bevolking. Niet zo verwonderlijk dus dat ik heel graag dit land wilde ontdekken. Ik heb gekozen voor de avontuurlijke Uganda Camping Safari van Drifters Adventure Tours, een 13-daagse kampeerrondreis per safaritruck met internationaal reisgezelschap en met als hoogtepunten gorilla- en chimpansee trekkings. Een dag tot dag beschrijving van deze reis vindt u onder het kopje Kenia en Oeganda op deze website.
Per KLM vlieg ik met een korte stop in Kigali (Rwanda) direct naar Entebbe in Oeganda. Ter plaatse kun je je visum aanschaffen voor USD 50; je hoeft geen pasfoto’s in te leveren. Na aankomst staat er al een vertegenwoordiger van de Cassia Lodge, het vertrekpunt van de reis, te wachten om me op te halen. De rit naar deze lodge in Kampala duurt ca. 50 minuten.
Na een korte nacht is het om 07.15 uur verzamelen bij het ontbijt. De groep bestaat uit 12 personen uit Duitsland, België, USA, Zwitserland en Zuid-Afrika, in de leeftijd van eind 20 tot halverwege de 60 jaar.
Geen vakantie maar ‘adventure’
De gids geeft ons een algemene introductie over de reis en maakt ons direct duidelijk dat het geen vakantie maar een ‘adventure’ zal worden! Er wordt van ons verwacht dat we meehelpen met de truck in- en uitladen, de tent opzetten en afbreken en assisteren met koken en afwassen. Tevens is de Oeganda trip zwaar doordat we voor het merendeel over hobbelige en stoffige, onverharde wegen rijden en er na aankomst niet altijd een comfortabele warme douche ter beschikking is. De dagen zijn vaak lang waardoor je regelmatig in het donker opstaat (met enkel een hoofdlamp als lichtje) en soms ook in de avond pas op de plaats van bestemming bent. Ook kan door onvoorziene omstandigheden van de route en/of het programma afgeweken worden. Een flexibele instelling is dus gewenst!
Lake Mburo National Park
Voordat we naar Lake Mburo NP rijden staat de ochtend in het teken van shoppen. Voor de komende 12 dagen slaan we enorm veel in bij een goed uitgeruste supermarkt. Tevens kunnen we geld wisselen, want ondanks dat je op veel plaatsen met USD terecht kunt, zijn Oeganda Shilling onmisbaar. Vervolgens rijden we door een groen heuvellandschap met vele dorpjes naar Lake Mburo waar we aan het begin van de avond aankomen. Onderweg maken we nog wel een stop bij de evenaar! De eerste keer het camp opbouwen gaat vlot en al snel genieten we van een braai.
Lake Bunyoni
De dag begint met een game-drive; dit park is de enige plek waar je in Oeganda impala’s ziet en tevens is het een van de twee parken waar je zebra’s vindt. We rijden wederom een prachtige route. Onderweg maken we een stop in een dorp en gaan per ‘boda boda’ (lokale motorfiets taxi) naar de lokale markt om nog wat fruit en groente in te slaan. Bij Lake Bunyoni zetten we aan het meer het camp op. Hier maken we de volgende ochtend vroeg een optionele boottocht over het meer. Hier zien we voor het eerst de nationale vogel van Oeganda, de zeer kleurrijke kraanvogel die tevens op de vlag staat.
Bwindi Impenetrable Forest (Gorilla trekking)
Op weg naar Bwindi naar de ‘highlight’ van de tour: de gorilla’s! Via smalle en hobbelige bergweggetjes, afgelegen dorpjes en langs steile hellingen waar men groente verbouwt komen we aan bij Bwindi. De volgende dag is het zover: de gorilla trek, gaan we ze vinden of niet en zo ja houden we het allemaal vol? We worden naar het beginpunt van de trek gebracht en daar krijgen we een briefing. Onze groep wordt in 2-en gesplitst (een langzame en snelle groep van maximaal 8 personen). De langzame groep zal naar de gorilla’s gaan die het dichtstbij zitten. Men weet ongeveer waar de gorilla’s zich bevinden omdat men ze dagelijks bezoekt en ook gaan vroeg in de ochtend trackers op pad om ze te zoeken. Tevens nemen we allemaal een drager (USD 15) die ons dagrugzakje met 3 liter water, lunchpakket, snacks en regenjack draagt en die ons gedurende de tocht een stabiele hand rijkt als het erg steil en glibberig wordt.
Ontmoeting met de gorilla’s
De tocht gaat door een prachtige jungle. Het eerste deel is goed te doen: het pad is breed genoeg en niet te steil. Na 3 uur lopen wordt het een ander verhaal en gaat een gids voor met een kapmes om een soort van pad te maken. Toch moeten we ons nog door takken en bush wringen en over zeer smalle, steile paadjes balanceren om uiteindelijk na nog 1 uur ploeteren op 5 meter afstand de eerste gorilla te zien. Geweldig! De gorilla eet rustig van de blaadjes en takken. De gorillagroep bestaat uit 7 gorilla’s waaronder een Silverback (een volwassen mannetje dat leider van de groep is). We gaan op zoek naar de rest van de groep en vinden ze nabij. We genieten een uur van deze dieren en zien zelfs de indrukwekkende Silverback. We maken veel foto’s (waaronder de foto die bij dit reisverhaal staat)! We moeten vervolgens dezelfde weg terug afleggen en komen uiteindelijk na 8,5 uur lopen weer bij het beginpunt aan. Een zware tocht maar zeer zeker de moeite waard.
Queen Elizabeth National Park
We rijden om Bwindi Forest heen naar Queen Elizabeth National Park. Het groene heuvellandschap maakt plaats voor echte Afrikaanse savannen. Het is een lange rit over wederom enorm slechte, onverharde wegen. We kamperen op een afgelegen campsite aan een riviertje in het zuiden van het park. In de rivier bevinden zich nijlpaarden die ons dag en nacht vermaken met hun knorrende geluiden. We maken hier diverse game-drives en zien maar liefst 5 leeuwen in een boom! Ook zien we buffels, topi’s, oilfanten en de Oeganda kob (een specifiek soort antilope). Omdat we in het wild kamperen geeft onze gids de tip voor als we ’s nachts naar het toilet moeten: schijn 360° rond met je zaklamp, zie je groen/gele ogen dan is het veilig, zie je oranje/gele ogen (leeuwen!) ga dan maar snel terug je tent in! Gelukkig zag ik helemaal geen ogen…..
We verblijven hier twee nachten en vervolgens rijden we naar het noordelijk deel van het park en kamperen aan het Kazinga Channel, dat Lake Edward met Lake George verbindt. Ook hier maken we een game-drive en zien wederom nijlpaarden en ook olifanten spelen in het water.
Rwenzori Mountains
We verlaten de savannen en rijden richting de Rwenzori Mountains. Onderweg stoppen we wederom om te tanken en te shoppen in een van de dorpjes. De bevolking blijft enthousiast naar ons zwaaien en overal zie je kraampjes met groente, fruit, houtskool en andere producten langs de weg staan. Het levert kleurrijke foto’s op die we voorzichtig maken, want daar houdt men niet van. De Rwenzori Mountains worden ook wel de ‘Mountains of the Moon’ genoemd; het park beschikt over de op 3 na hoogste berg van Afrika. we maken hier een mooie wandeling van 2,5 uur door open forest en tropische jungle; we springen over beekjes en zien zelfs een driehoornkameleon.
Murchison Falls National Park
We rijden verder naar het noorden naar Murchison Falls via Fort Portal en Hoima, waar we de beroemde Oegandese lunch ‘rolex’ (rolleggs) nemen: een omelet met ui en tomaat gerold in een chapati. Heerlijk!! We rijden door bos, bananen- en thee plantages en natuurlijk weer vele dorpjes. In Budongo Forest Reserve dat grenst aan Murchison Falls NP verblijven we de komende nacht in dorms voor 4 à 5 personen. De volgende ochtend staan we om 07.30 uur klaar voor de chimpansee trekking. In groepjes van maximaal 6 personen gaan we met een gids op zoek. Al snel horen we de chimpansees en na een half uurtje lopen zien we ze in de bomen. Het is een vermakelijk schouwspel: de mannetjes zitten voortdurend achter de vrouwtjes aan en om de paar minuten maken ze een enorm kabaal. We zoeken nog een andere groep die ook in de buurt zit. Uiteindelijk zien we ook nog een paar chimps op de grond door het bos lopen. Na 2,5 uur zijn we weer terug in het camp.
Aansluitend bezoeken we Murchison Falls, een spectaculaire waterval in de Nijl, waar het water door een 7 meter brede opening in de rotsen geperst wordt en 40 meter lager in de Rift Valley komt. We steken per ferry de Nijl over en komen aan bij ons camp in het nationale park. Hier gaan we direct op game-drive en zien o.a. giraffen, buffels, hartebeesten en olifanten. De volgende ochtend maken we een 3 uur durende boottocht op de Victoria Nijl, ook nu zien we nijlpaarden, krokodillen en vele vogelssoorten zoals kingfishers en visadelaars.
Ziwa Rhino Sancturary
Na de boottocht rijden we naar Ziwa Rhino Sanctuary. We gaan hier met een gids te voet op zoek naar de witte neushoorns (een optionele activiteit à USD 40). Er leven hier 14 neushoorns en ze worden dag en nacht beschermd door bewakers. In 1983 waren de neushoorns uitgestorven verklaard in Oeganda. Ziwa is een herintroductieproject begonnen met behulp van Rhino Fund Uganda en Uganda Wildlife Authority. Nu is Ziwa de enige plaats waar je in Oeganda deze dieren in het wild kunt zien. Na een half uurtje lopen zien we deze indrukwekkende dieren; ze lijken geen last te hebben van onze aanwezigheid. We zien er in totaal 9, waaronder een baby-neushoorn van nog geen maand oud!
Jinja
Het eind van de reis komt in zicht. We rijden nog een hele dag door het prachtige land. Aan het eind van de middag komen we aan in Jinja, aan de ‘Source of the Nile’. Het camp biedt zicht op de Nijl en tevens kun je hier nog optioneel bungyjumpen en raften. We slapen hier in vaste tenten met echt bedden! Als afsluiting gaan we uit eten in een restaurant aan het water. De volgende dag vertrekt in de loop van dag de transfer naar Entebbe luchthaven (een rit van 4 uur). Einde van een geweldige, avontuurlijk reis!
Extra informatie campsites
- De campsites waar wij verbleven beschikten op 1 na allemaal over douches; al is er wel verschil in comfort. Overal zijn toiletten: soms een normaal toilet en soms een gat in de grond.
- Om de 2/3 dagen is er op de campsite elektriciteit zodat accu’s van camera’s e.d. opgeladen kunnen worden.
- Een aantal campings biedt een upgrade naar een kamer/vaste tent met bedden.